Ekopine puunkäsittely - luonnollisesti

Ekopine -puunkäsittely tarjoaa useita eri vaihtoehtoja:

Teollinen puun öljykyllästys

Teollisessa öljykyllästyksessä puun sisään laitetaan öljyä tyypillisesti 150-200 kg /m3. Pintakäsittelyssä tähän ei päästä käytännössä mitenkään. Jos puu pintakäsitellään öljyllä useita kertoja peräkkäin, saadaan puuhun imeytymään öljyä ehkä 15-20 kg/m3. Veneveistäjien käyttämässä märkää märälle menetelmässä öljyjä ja ohenteita voidaan imeyttää jonkin verran tätä enemmän. Tällöinkin isojen kappaleiden kyllästäminen kuten teollisessa kyllästämisessä on erittäin vaikeaa.

Pintasivelyllä ja teollisella kyllästyksellä on siis suuri ero. Pintakäsittely ei yksin riitä suojaamaan puuta lahonkestäväksi.

Esimerkkejä Ekopine Öljykyllästyksestä

Öljykyllästys sopii sekä pyöreälle puutavaralle että saha- ja höylätavaralle. Kyllästeöljy voidaan pigmentoida, jolloin kyllästyksen aikana puu on mahdollista myös värjätä.

Ekopine Öljykyllästyksessä puu voidaan kyllästää myös tuoreena. Tuore puu on kuorinnan, työstön ja kyllästyksen jälkeen pikavauhtia vaikkapa piharakentamisen komponenttia. Tämä antaa aivan uusia mahdollisuuksia mm. pienpuun jatkojalostamiseen.

Ekopine -pintakäsittely

Entäpä jos maali ei hilseilisi?

Miten olisi maali, joka ei kuoriudu?

Ekopine Puuöljyt eivät kuoriudu, riekaloidu tai hilseile. Ekopine Puuöljyt kuluvat eroosion vaikutuksesta pikkuhiljaa ja niiden huoltaminen on helppoa. Pyyhi vain irtonainen pöly pois ja lisää öljyä. Pintakäsittelyllä voidaan tehdä puutuotteen varsinainen pintakäsittely tai huolto.

Ekopine Puuöljyt eivät tee kovaa kalvoa, joten niiden huoltaminen on erittäin helppoa. Irtonainen lika ja pöly harjataan pois ja uutta öljyä levitetään huollettavaan paikkaan. Erillistä vanhan pintakäsittelyn rappaamista tai muutoin poistamista ei tarvita. Ekopine Puuöljyt eivät lähde hilseilemään tai riekaloitumaan. Ne kuluvat liituuntumalla.

Pinnan kautta sivelemällä tehty käsittely ei korvaa teollista öljykyllästystä. Kun halutaan todellinen lahonkesto esim. maakosketukseen, kannattaa käyttää jo heti rakennusvaiheessa öljykyllästettyä puutavaraa.

Ekopine Puuöljyjä voidaan myös pigmentoida:
Oheisessa kuvassa muutamia esimerkkisävyjä.

Pigmentoitu puuöljy on jo oikeastaan öljymaalia.

MäntyEko​ -Puutärpätit

Havupuut sisältävät pihkan ohella tärpättejä. Nämä puutärpätit ovat luonnon omia ohenteita ja samalla desinfiointiaineita. Jos havupuuhun tulee kuorivaurio, havupuu erittää tähän vauriokohtaan pihkaa. Aivan vaurion alkuvaiheessa pihka on hyvin juoksevaa, koska siinä on runsaasti tärpättiä. Tärpätti auttaa pihkaa peittämään haavakohdan mahdollisimman tasaisesti. Samalla tärpätti toimii myös desinfiointiaineena estäen infektioiden pääsyn vauriokohdasta puun sisälle.

Tämä kaikki on kehittynyt miljoonien vuosien aikana. Pihka eli hartsi ei ole puussa turhaan. Tärpätilläkin on erittäin tärkeä tehtävä puunsuojauksessa. Kaikki tämä on myös mahdollista käyttää puun luontaisessa suojauksessa.

Tärpätti on erittäin arvokas luonnon raaka-aine. Sitä ei käytetä puun teollisessa kyllästyksessä, vaan sen paikka on puun pintakäsittelyssä. Tärpätillä voidaan ohentaa Ekopinen pintakäsittelyöljyjä sekä muita luonnonöljyjä. Puutärpätti on lisäksi se ainoa oikea ohenne havupuutervalle. Tunnetuin puutärpättijae on pineenitärpätti. Toinen paljon käytetty jae on kareenitärpätti. Ekopine valmistaa myös muita tärpättijakeita ja tärpättiseoksia.

Tiesitkö, että suurin osa Pohjoismaissa saatavasta puutärpätistä viedään ulkomaille hajuste- ja kosmetiikkatuotteiden raaka-aineeksi. Juuri tällä hetkellä puutärpäteistä onkin maailmalla erittäin kova kysyntä. Puutärpäteistä jää koti-Suomeen vain erittäin pieni määrä käytettäväksi mm. puun pintakäsittelyssä. Ekopinen kyllästyksessä tärpättiä tai muitakaan ohenteita ei tarvita.

MäntyEko Luonnon Pineenitärpätti

MäntyEko Kareenitärpätti